U Varešu obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

Danas 11.07.2018. godine ispred Općine Vareš okupljeni građani Vareša su na prigodan način obilježili 23. godišnjicu stradanja i zločina u Srebrenici, gdje su takođe odali počast žrtvama ovog nemilog događaja koji se desio 11. jula 1995. godine.

Organizator programa povodom obilježavanja i sjećanja na žrtve je bila Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Vareš. Na početku smo u obraćanju općinskog načelnika Zdravka Maroševića imali priliku čuti poruke mira i zajedništva, te da se ovakvi događaji nikada ne trebaju zaboraviti niti ponoviti. Nakon obraćanja uvaženih, učesnici skupa su se mirnom šetnjom uputili gradom te učenjem fatihe zaustavili na spomen-oblilježju šehidima  i ovim gestama iskazali podršku Srebrenici. 

Masovni zločin i stradanja većinskog bošnjačkog stanovništva u Srebrenici, za koji su se međunarodni sudovi izjasnili da je bio akt genocida, sa sobom u svijetu nosi obilježje najstravičnijeg zločina u modernoj historiji odnosno periodu koji je nastupio uslijed završetka Drugog svjetskog rata. Ideja genocida u Srebrenici je kulminirala kroz prisilno iseljavanje, mučenja, masovna ubijanja, te silovanja sve u cilju sistematskog istrijebljenja nesrpskog stanovništva iz Bosne i Hercegovine.

Ideje nacionalizma i mržnje koje su se širile kroz razne manipulacije, propagandu i dezinformisanje građanstva tokom proteklog rata, na kraju zaključno sa genocidom koji se dogodio u Srebrenici su svima nama pouka da u budućnosti bez predrasuda, osviješteni  nastojimo kroz zajedništvo i suradnju poticati pozitivnu akciju ka gradnji jačeg povjerenja i otpora ovakvim faktorima, težiti navedenim postulatima za koje je svaki pojedinac u društvu oslobođenom od mržnje, dužan da se zalaže sa porukom da se masovni zločin i stradanja poput onog u Srebrenici NIKAD NE PONOVI!!