Zaključen Ugovor o izvođenju radova na osvjetljavanju tunela "Ponikva"

Danas 14.03.2018. godine u uredu načelnika Općine Vareš Zdravka Maroševića potpisan je Ugovor o izvođenju radova na osvjetljavanju tunela "Ponikva" između Kantonalne direkcije za ceste ZDK i preduzeća "Elko-Marić" d.o.o. Mostar, na regionalnoj cesti R-444 Podlugovi-Breza-Vareš-Podkamensko.

Projekat čija vrijednost iznosi oko 120.000 KM, na koji je Općina Vareš uspješno aplicirala putem Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona. Sastanku i zaključivanju Ugovora su prisustvovali načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, privredu i finansije Ermin Musa, ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK Fahrudin Brkić, Refik Zekić direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK i Ibro Marić direktor preduzeća "ELKO-MARIĆ", preduzeća koje će izvoditi radove u tunelu.

Prema Ugovoru izvođač radova se obavezao da radove koji su predmet Ugovora izvrši prema  projektno-tehničkoj dokumentaciji, opisu, nacrtima, predmjeru i predračunu radova. Rok za izvođenje radova koji su predmet Ugovora je 60 dana od dana početka radova, s tim da Nadzorni organ uz saglasnost Naručioca može odložiti početak radova ili bilo koje aktivnosti u sklopu radova, kao i produžiti datum završetka radova, ukoliko za to postoje opravdani razlozi (vremenske prilike, izmjene u projektu), bez dodatnih troškova, između ostalog stoji u Ugovoru o izvođenju radova na osvjetljavanju tunela.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević u izjavi je rekao da je ovo jedan u nizu od pozitivnih pomaka u infrastrukturi Vareša kao lokalne zajednice.

"Danas prisustvujemo potpisivanju Ugovora za osvjetljavanje našega tunela koji je u mraku od svoga otvaranja za promet 70.-ih godina, što smatram da je za Vareš veoma bitno, ne samo sa aspekta regionalne ceste, već i učestalog prometa ovom dionicom kada se krene prema izletištu Ponikve, gdje će posjetiocima svakako biti olakšan pristup pomenutom izletištu, tako da će to nadamo se biti i jedan od malih  poticaja za razvoj turizma u Varešu i što većoj posjećenosti izletišta Ponikve i kovačnicama koje se nalaze u Oćeviji, a zavise od pristupačnosti regionalnom putu R-444. Upućujem zahvale Vladi ZDK, ministru Fahrudinu Brkiću i svima koji su dali doprinos u ostvarenju ovoga cilja i prepoznali vrijednosti realizacije projekta osvjetljavanja tunela", zaključio je načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.

Da će uspostavljena rasvjeta unutar tunela biti od velike koristi i da će značajno unaprijediti privredna kretanja, kao i sigurnost građana Vareša koji se budu kretali ovim putem bilo to pješice ili prevoznim sredstvom, složio se i ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline Vlade ZDK Fahrudin Brkić.

"Projekat osvjetljavanja tunela u Varešu je dio Programa utroška sredstava Kantonalnog ministarstva  za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline za 2018. godinu nakon što je usvojen Budžet Zeničko-dobojskog kantona. Takođe u Programu utroška sredstava Kantonalnog ministarstva za 2018. godinu imamo u planu izdvojiti iznos od oko 300.000 KM, sredstva koja bi popravila infrastrukturu regionalnog puta R-444, puta koji u ovom slučaju prolazi kroz Vareš. Takođe planiramo raditi na sanaciji pojedinih klizišta na području općine Vareš i na putu koji vodi do Kraljevskog grada Bobovca, radi budućeg razvoja turističkih potencijala okolice grada Vareša", naveo je ministar Fahrudin Brkić uz napomenu da će ukupna ulaganja Vlade ZDK u investiciona i redovna ulaganja u regionalne ceste iznositi do 13 miliona konvertibilnih maraka.