Četvrta sjednica kriznog štaba

Na četvrtoj sjednici Kriznog štaba općine Vareš koji je održan danas, 03.04.2020. godine, razmatrale su se odluke Federalnog štaba civilne zaštite koje su donesene u posljednjih nekoliko dana. Odluke koje su donesene do 31.03.2020. godine ostaju na snazi i dalje, što znači da vrijeme zabrane kretanja ostaje isto kao i zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina.

Naglasak je stavljen na odredbe nošenja maski na javnim mjestima gdje se upozoravaju građani kako je kazna za nenošenje maske 200 KM. Na današnjem sastanku donesena je odluka da se sutra, 04.04.2020. godine može održati pijaca pod posebnim uvjetima.

Pijaca će bit otvorena od 08.00 do 11.00 sati i to isključivo samo za domaće proizvođače mlijeka i jaja. Svi proizvođači će morati ispoštovati sve higijensko epidemiološke standarde (maske, rukavice, kape), a ulaz na pijacu će bit omogućen sa dvije lokacije. Neće bit dozvoljen ulazak osobama bez maske na licu kao ni osobama kojima je zabranjeno kretanje ranijim odlukama. Mole se građani da poštuju socijalnu distancu od 1,5 metra kako bi se ispoštovali svi uvjeti. Ukoliko se bilo kojia od ovih mjera prekrši, pijaca će bit zatvorena.

Također, navedeno je kako u samoizolaciji imamo 27 osoba koje se redovno kontroliraju od strane policijskih službenika, a u narednim danima većini njih ističe razdoblje samoizolacije.