Investitori iz Turske u posjeti Općini Vareš

Općinu Vareš su jučer, 22.02. 2017. godine posjetili predstavnici firme iz Turske koja se bavi preradom drveta i koja želi investirati na prostoru BiH. Radi se o jednoj od najuspješnijih firmi u Turskoj, a petoj u svijetu po proizvodnji kada je prerada drveta u pitanju.

Namjera im je investiranje u proizvodne pogone na područjima Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od lokaliteta u Bosni i Hercegovini odabrani su Vareš i Vitez zbog prostora i drvnog bogatstva. Konkretno, misli se na proizvodnju medijapan ploča za čiju izradu je potrebna bukva i sve vrste crnogorice.

Investicija bi podrazumijevala zapošljavanje 500 osoba i ulaganje od oko 100 milijuna €. Za potrebe izgradnje proizvodnih pogona potrebno je minimum 10 ha što je za naše prilike u Varešu vrlo teško osigurati. U sklopu posjete općini Vareš obišli su pogone u Ponikvi čiji je vlasnik dijelom kineska firma Bluhend Wood, a dijelom firma iz Visokog zbog prostora i već izgrađenih objekata.

Goste je dočekala delegacija u sastavu: Zdravko Marošević - Općinski načelnik, Kenan Kamenjaš - predsjedavajući Općinskog vijeća, Ermin Musa – pomoćnik načelnika za financije i gospodarstvo i Mario Mirčić – vijećnik Općinskog vijeća.
Investitori su prikupili  sve informacije koje su im neophodne za daljnje aktivnosti i u narednom razdoblju informirat će općinu o svojim namjerama za daljnje ulaganja.