Obilježen 16. august Dan Općine Vareš

Dana 16.08.2018. godine obilježen je Dan Općine Vareš. Zajedno uz općinskog načelnika Zdravka Maroševića, predsjedavajućeg OV Adisa Čizme i ministra za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK Fahrudina Brkića, najprije smo prisustvovali zvaničnom puštanju rasvjete u tunel koji se nalazi na regionalnom putu R-444, prema izletištu Ponikve na području općine Vareš.

U punoj sali obnovljenog Radničkog doma u Varešu, u četvrtak u 14:00 sati prigodnim programom i svečanom sjednicom obilježen je 16. august, datum koji se tradicionalno obilježava kao Dan Općine Vareš. Kroz historiju Vareša ovaj dan se obilježava simbolično kao trenutak otvaranja prve visoke peći u Varešu daleke 1891. godine. Uz brojne zvanice, svečanoj ceremoniji obilježavanja su prisustvovali građani, predstavnici javnih ustanova, načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, predsjedavajući Općinskog vijeća Adis Čizmo, te ministri iz Vlade ZDK Fahrudin Čolaković i Fahrudin Brkić.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Vareš povodom obilježavanja Dana Općine otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Adis Čizmo. Uputivši čestitke svim građanima Vareša, predsjedavajući je naglasio da će Općinsko vijeće kao predstavničko tijelo svih građana u budućnosti kontinuiranim radom nastojati da usvajanjem odluka rade na ravnopravnosti i dobrobiti svih građana Vareša.

Priliku da iskaže doprinos i prisutnima se obrati u ime Vlade ZDK imao je i ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK gospodin Fahrudin Brkić. "U proteklom periodu Iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona u početku mog mandata smo iskazali dodatnu pažnju na općinu Vareš, koja se nalazila u jednoj izuzetno teškoj situaciji. Smatram da je Vareš uzimajući u obzir trenutno stanje krenuo jednom uzlaznom putanjom u privrednom, kulturnom i sportskom smislu" - istakao je ministar Brkić.

Uprkos izazovima sa kojima se suočavao grad koji danas broji oko 9000 stanovnika, ministar Vlade ZDK Fahrudin Brkić u obraćanju je naglasio kako ipak vjeruje da Vareš čeka bolja i prosperitetnija budućnost. "U narednom periodu se nadam da će istrajati kontinuirana podrška Vlade ZDK ka općini Vareš i njenom stanovništvu, stanovništvu i ljudima koji svakako cijene omogućenu priliku za razvoj. Grad koji od cjelokupnog stanovništva ima oko 1050 nezaposlenih registrovanih na birou za zapošljavanje i sa minimalnim poticajem u polju privrede je spreman da oživi. Zajedno uz općinskog načelnika radimo na pokušajima da privučemo investitore u Vareš" - bile su riječi ministra Vlade ZDK Fahrudina Brkića.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević obratio se sa govornice, te ponovno naglasio ulogu koju ima svaki građanin Vareša ka izgradnji bolje budućnosti i uvjeta za život u svom gradu. "Prije svega želim naglasiti i još jednom se zahvaliti dobitnicima općinskih priznanja za doprinos, promociju i cjelokupan humanitarni rad na području naše općine. Ljudi koji su se odlučili da nastave živjeti u Varešu trebaju biti spremni na zalaganje, odgovornost i rad. Ključan faktor u daljnjem napretku će svakako biti empatija ka sugrađaninu i međusobna saradnja. Na razočarenje mnogih danas je Vareš konačno krenuo uzlaznom putanjom" - istakao je općinski načelnik.

U dijelu programa svečane sjednice predsjedavajući Općinskog vijeća Vareš Adis Čizme je dobio čast da dodijeli priznanja za počasnog građanina općine Vareš i Plaketu sa grbom Općine Vareš. Priznanje počasnog građanina je uručeno gospodinu Mladenu Drijenčiću, Varešaninu koji trenutno živi i radi u Njemačkoj. Istaknutom košarkašu i uvaženom košarkaškom treneru njemačkog prvoligaša EWE Baskets Oldenburg, treneru koji je dao izrazit doprinos promociji Vareša u Evropi u oblasti sporta i sportske kulture. Dok je plaketa sa grbom Općine Vareš uz novčanu nagradu uručena Udruzi građana Majka Terezija Vareš. Udruga koja 20 godina od postojanja na području općine Vareš i šire pomaže populaciju starih, nemoćnih, bolesnih, iznemoglih i siromašnih.