Farik Muhić - predstavnik Vareša na svjetskom prvenstvu u powerliftingu

Svjetsko prvenstvo u powerliftingu po GPC pravilima bit će održano u Sarajevu 1. i 2. aprila u kongresnoj sali hotela Radon Plaza. S obzirom na veliki značaj koji ovo takmičenje u svijetu powerliftinga ima, očekuje se veliki broj učesnika.

Na ovom takmičenju nastupit će i Farik Muhić, takmičar iz Vareša. Farik nastupa samostalno, a u pripremama mu pomaže Vladimir Galić trener iz Žepča koji je ujedno i osnivač kluba Powerlifting Gym Žepče. Farik već ima jedno prvo mjesto sa takmičenja koje je održano u Lici prošle godine.

Powerlifting, je individualni sport snage, koji uključuje 3 discipline: čučanj, potisak sa klupe (bench press) i mrtvo dizanje. Cilj ovog sporta je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku discipline, pri tome poštujući jasno određena pravila.

Organizatori ovog svjetskog takmičenja su Fitness klub Shark i Klub 300 iz Sarajeva. Za ovo takmičenje vlada veliki interes, značajna imena ovog sporta su najavila svoje učešće i ovo će biti svojevrsna predstava za sve zaljubljenike u powerlifting.

Prijave za ovo takmičenje traju do 15.marta 2017. godine, a nakon čega će se izvršiti klasifikacija, te razvrstavanje prema kategorijama.

“U cilju jačanja konkurencije i takmičarskog duha unutar samih kategorija odlučili smo da sve takmičare svrstamo u tri godišnje kategorije. Ovim želimo omogućiti da se takmičari svrstaju i izađu u onoj kategoriji u kojoj imaju konkretnu konkurenciju i u kojoj će se morati potruditi za plasman", ističe organizator.

Farika je u svom uredu ugostio i općinski načelnik gosp. Zdravko Marošević, te mu poželio puno sreće na ovom i budućim takmičenjima.