Vlada ZDK u posjeti Općini Vareš

Općinu Vareš je dana, 20.03.2017. godine posjetila Vlada ZDK na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem.

Fotogalerija

Uz premijera Galiješevića delegaciju su činili: ministar financija Andrej Kajić, ministar gospodarstva Zlatko Jelić, ministar za pravosuđe i upravu Mirnes Bašić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić, ministar za obrazovanje, znanost,  kulturu i sport Mensur Sinanović, minstar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Fahrudin Brkić, ministar zdravstva Dragoljub Brenjo, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić. Domaćin sastanka, načelnik Zdravko Marošević, dočekao je goste sa predsjedavajućim OV Kenanom Kamenjašem i pomoćnicima. Sastanak je održan u velikoj sali općine Vareš.

Nakon radnog sastanka kod načelnika i upoznavanja sa stanjem u općini delegacija je krenula u obilazak privrednih subjekata. Prva destinacija bila je poduzeće „BBM-Amfibolit“ Vareš sa sjedištem na Koti, gdje ih je dočekao direktor Izudin Sjerotanović. Poduzeće BBM bavi se eksploatacijom kamena te svim vrstama građevinskih radova. U razgovorima su predložene neke od mogućnosti kako da se poduzeće lakše izbori za plasman svojih proizvoda i poboljša poslovanje.

Sljedeća destinacija bio je "Put zdrave hrane" u mjesnoj zajednici Zaruđe. Delegacija je prvo obišla imanje Josipa Babića, koji se bavi proizvodnjom sira. Zatim su obišli farmu koka nosilja u vlasništvu Mladena Franjića a na kraju su posjetili i preradu mesa vlasnika Josipa Franjića. Na svakoj destinaciji delegacija je mogla probati ukusnu zdravu hranu spremljenu po tradicionalnim receptima tako da je na kraju premijer konstatovao da je ovo jedna od rijetkih radnih posjeta gdje se osjećao kao na izletu. Također je obećao da će infrastrukturni projekti na ovom dijelu općine biti prioritet.
 
Obilazak Zaruđa završen je ručkom u društvenom domu koji su pripremile žene iz Uduržnja žena Strica-Zaruđe.

Nakon ručka delegacija se uputila prema Dabravinama gdje je obišla proizvodne pogone poduzeća „Naha“ i razgovarala s jednim od vlasnika poduzeća. Ovo poduzeće bavi se obradom drveta, proizvodnjom prozora, vrata i peleta, a preko 90% proizvoda namijenjeno je izvozu.

Na kraju posjete  dobili smo obećanja da će u narednom razdoblju ovakvih posjeta biti još ali da će konkretni razgovori uroditi plodom gdje se prvenstveno misli na infrastrukturu koja je okosnica razvoja turizma ali i svih drugih mogućnosti kada je razvoj gospodarstva u pitanju.