Vareška delegacija u posjeti kod gospodina Ivana Žilića i državnog tajnika Zvonke Milasa

Prošle sedmice, tačnije od 11.01.2017. do 13.01.2017. vareška delegacija u sastavu: općinski načelnik Zdravko Marošević, župnik župe Vareš fra Mirko Majdandžić, predsjednik HKD "Napredak" Mario Mirčić i urednik lista "Bobovac" Mladenko Marijanović bila je na službenom putu u inostranstvu. Cilj putovanja je bio promocija vareških potencijala i privlačenje stranih ulaganja.

U sklopu putovanja dana 11.01.2017. godine upriličen je sastanak sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Načelnik Općine Vareš je upoznao gospodina Milasa sa trenutnom situacijom u Varešu, a posebno se osvrnuo na gospodarska pitanja. Zahvalio se Vladi Republike Hrvatske za dosadašnje učešće u obnovi i povratku ali i istakao da je Varešu još uvijek potrebna pomoć Hrvatske primjerice u obnovi kuća za povratnike, u obnovi infrastrukturnih objekata, u oblasti sporta, kulture, zdravstva i školstva.

Državni tajnik je sa pozornošću pratio i shvatio našu problematiku i obećao da će projekti koji budu dolazili iz Općine Vareš, biti prihvaćeni sa većim razumijevanjem a posebno kada zna da je Vareš još uvijek u težoj situaciji nego ostali dijelovi BiH.

Obećao je vrlo brzi susret i direktnu posjetu Općini Vareš. Nadamo se da će ta posjeta državnom tajniku dati još jasniju sliku o trenutnom stanju u Varešu i da ćemo nastaviti dobru i plodonosnu suradnju.

Posebno se moramo zahvaliti gospodinu akademiku Anti Markotiću koji  je u Zagrebu bio dobar domaćin našoj delegaciji i osigurao ovakav sastanak, te dao svoj doprinos u izgradnji bolje suradnje između Republike Hrvatske i Općine Vareš.

U dane 12.01. i 13.01. 2017. godine delegacija Općine Vareš je boravila u posjeti kod gospodina Ivana Žilića. Načelnik Općine Vareš gosp. Zdravko Marošević je upoznao gospodina Ivana Žilića sa trenutnom gospodarskom situacijom u Varešu i njegovim mogućim učešćem na određenim projektima u Općini Vareš.

Došli smo do zaključka da ta suradnja može biti na nižoj razini odnosno na bazi pomoći određenim institucijama, te nekim humanitarnim pitanjima, ali veća ulaganja su daleko teže ostvariva, jer za takva ulaganja su potrebne garancije država. Znam da tu ima određenih problema ali vrijedi razgovarati i naći obostrani interes.

Mi kao Općina Vareš tu nismo u mogućnosti odlučivati ali možemo biti most Luxembourg-a i BiH. Gospodin Žilić je rekao da ima želju da investira svoj kapital, što nas iz Vareša treba da raduje da ipak naši Varešani nisu zaboravili svoj grad. - naglasio je načelnik.

Ovim putem se zahvaljujemo gospodinu Žiliću na jednom srdačnom i toplom prijemu, i svakako posebna zahvala ide za novčane donacije Župnom uredu Svetog Mihovila u Varešu, donaciji za socijalno ugrožene kategorije koja će se realizirati preko udruge slijepih, te potpori listu vareških Hrvata Bobovac.

Moja želja je da nastavimo suradnju u realnim okvirima i mogućim projektima, zaključio je načelnik Marošević.