Počela sanacija klizišta na Vareškoj kapiji

Preuzeto sa www.avaz.ba

Počela je sanacija ogromnog klizišta na Vareškoj kapiji! Općina Vareš i Kantonalna direkcija za ceste, uz saglasnost Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona, uzele su stvar u svoje ruke i riješile problem opasnog klizišta koje je prijetilo samom ulazu u ovaj grad još od katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine.

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je ovaj lokalitet, na kojem su u to vrijeme bili resorni ministar Fahrudin Brkić (SBB) i načelnik općine Vareš Avdija Kovačević. Građevinske mašine postepenim uklanjanjem materijala već su dobar dio riješile. Izvođač radova je kompanija "Porobić" iz Zavidovića.

Materijal koji se uklanja s klizišta, odlaže se na obalu rijeke Stavnje, kako bi se proširila i oštećena cesta na pojedinim dijelovima.

- Projekt će se finansirati sredstvima iz posebnog programa za realizaciju projekata na cestovnoj infrastrukturi ZDK u iznosu od 400.000 KM - kazao je ministar Brkić za naš list.

Drugi dio u iznosu od 300.000 KM izdvojio je Federalni fond za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće.

- Sigurno je da je ovo bio prioritet u rješavanju problema nastalih nakon ogromnih poplava koje su pogodile cijelu državu. U pitanju je prilaz gradu te normalno funkcioniranje u životu građana, transportu robe - dodao je ministar Brkić.

Avdija Kovačević izrazio je za zahvalnost resornom ministru, ali i ljudima iz Fonda.

- Neizmjerno smo zahvalni, jer je općina Vareš u javnosti predstavljena kao slijepo crijevo. Ovo pokazuje da građani nisu zaboravljeni i da nismo otpisani od ostatka države. Dvije godine ukazivali smo na ovaj problem koji će, evo, sada konačno biti riješen - dodaje načelnik Kovačević.

U skladu s potpisanim ugovorom, izabran je i nadzorni organ na realizaciji projekta trajne sanacije klizišta na ovom regionalnom putu, firma "Plato" iz Žepča.

•400.000 KM izdvojeno iz posebnog programa za realizaciju projekata na cestovnoj infrastrukturi ZDK
•300.000 KM izdvojeno iz Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće

Autor: E. TRAKO / Dnevni avaz