Razvoj ruralnog poslovanja (IFAD)

Nakon održane prezentacije Projekta razvoja ruralnog poslovanja – komponenta 1 Podrška ruralnom biznisu i prikupljenih prvih informacija od općine i mjesnih zajednica, u okviru IFAD projekta održan je 17.06.2016 godine i drugi sastanak na kome su od strane SERD-e predstavljeni Upitnici za udruženja poljoprivrednika/zadruge i Upitnici za domaćinstva (poljoprivrednike koji nisu članovi udruženja poljoprivrednika/zadruga). Na bazi popunjenih upitnika IFAD će dobiti potrebne informacije za odabir poljoprivrednih proizvođača koji će biti učesnici Projekta.     

Pozivaju se svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji žele da se bave proizvodnjom

•    Jagodičastog voća: maline, jagode, kupine, borovnice, ribizle, šumske jagode, brusnica, aronija
•    Povrća: kornišoni, paradajz, paprike
•    Ljekovito i aromatično bilja: smilje, kamilica, bosiljak, neven, nana, kantarion, lavanda, vrijesak i sl. da se uključe u Projekat tj. da se jave u nadležnu općinsku službu kako bi popunili Upitnike za domaćinstva.

Projektom će biti obuhvaćeni vrlo siromašni i siromašni poljoprivrednici (sa prihodima do 417 KM po glavi domaćinstva i veličinom zemljišta u posjedu do 0,5 ha), prve dvije kategorije u tabeli:

Program podrške za poljoprivrednike u okviru projekta Razvoj ruralnog poslovanja (IFAD) podrazumijeva sufinansiranje nabavke starter paketa za sadnju jagodičastog voća, povrća ili ljekovitog i aromatičnog bilja na do 2 dunuma zemljišta po domaćinstvu.

Zbog velikog rasta tražnje i izvoza, te dobre otkupne cijene, uzgoj jagodičastog voća, povrća i ljekobilja omogućava siromašnim poljoprivrednicima koji se bave ostalim poljoprivrednim djelatnostima (proizvodnja mlijeka, mesa i sl.) da na vlastitom imanju ostvare dodatnu zaradu.

Starter paket obuhvata kompletan paket opreme za sadnju 1 dunuma jagodičastog voća, povrća ili ljekovitog/aromatičnog bilja:
-    Analiza zemljišta
-    Nabavka sadnica
-    Sistem za navodnjavanje
-    Žica, mreža
-    Zaštitna sredstva
-    Gnojivo
-    Ostalo (priručnik/vodič za proizvodnju,
-    plastenici do 100 m2, itd.)

Finansijski model podrazumijeva do 40% granta – bespovratnih sredstava (20% sufinansiranje od strane projekta IFAD-a, 10% od općine i 10% od otkupljivača/lidera) dok će 60% obezbijediti poljoprivrednik na jedan od sljedećih načina:

OPCIJA 1:  Cjelokupan iznos od 60% poljoprivrednik plaća iz vlastitih ušteda ili uz kreditiranje po povoljnijim uslovima a preko projekta IFAD-a
OPCIJA 2: 20% iznosa poljoprivrednik plaća unaprijed dok ostatak od 40% otplaćuje u rodu (proizvodima) u narednih nekoliko godina
OPCIJA 3: Cjelokupan iznos od 60% poljoprivrednik plaća u rodu (proizvodima) u narednih nekoliko godina

Približne (okvirne) cijene starter paketa za sadnju jednog duluma:
o    Malina Willamette: 1.713 KM
o    Malina Meeker-Tulameen 2.133 KM
o    Malina Polka: 2.333 KM
o    Kupina Jumbo 1.630 KM
o    Šumska jagoda: 3.490 KM
o    Krastavac kornišon: 1.200 KM
o    Itd.

Zainteresovana poljoprivredna domaćinstva trebaju popuniti upitnike (u općini):
-    Upitnik za poljoprivredna domaćinstva (ako nisu članovi neke zadruge/udruženja) ili
-    Upitnik za članove i kooperante zadruge/udruženja (ako su članovi zadruge/udruženja)
Izabrana poljoprivredna domaćinstva će biti kontaktirana radi potpisivanja Ugovora sa otkupljivačem/liderom kojim će se definisati način plaćanja, otkup proizvoda, rokovi i sl.

Pozivaju se svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji žele da se bave gore nekom od navedenih proizvodnji da prisustvuju sastankuna kome će se dati dodatne informacije o ovom projektu koji će se održati 21.07.2016 godine (četvrtak) u 13 časova u velikoj Sali općine Vareš (da se uključe u Projekat) tj. da se jave u nadležnu općinsku službu kako bi popunili Upitnike za domaćinstva. Rok prijave 31.07.2016 godine.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati nadležnu općinsku službu ili Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju SERDA

PrilogVeličina
Obavijest - IFAD II.pdf500.32 KB