Anketa - projekat integrisanog lokalnog razvoja (LID)

Poštovani građani,

Projekat integrisanog lokalnog razvoja (LID)  će biti realiziran kroz partnerstvo lokalne uprave općine Vareš i UNDP tj. putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Savezima opština/općina i gradova.

Cilj projekta je da se stimulira dobra uprava i ekonomski napredak, kao i da se promovira socijalna uključenost na lokalnom nivou kroz integrisani razvoj rasjeljenih lica.

Očekivani rezultati projekta su:

  1. uspostavljena lokalna partnerstva u cilju boljeg definiranja strateških pravaca i upravljanja društveno-ekonomskim razvojem, u skladu sa potrebama zajednice,
  2. rješavanje dugoročnih posljedica poplava iz 2014. godine, kroz ostvarenje ciljeva definisanih u lokalnim strategijama integrisanog razvoja i planovima za njihovu implementaciju;
  3. stvaranje uslova za zapošljavanje i povećanje zarade u lokalnim zajednicama, naročito za povratnike i interno rasjeljena lica, domaćinstva pogođena poplavama i druge osjetljive grupe.
Jedna od prvih aktivnosti u okviru LID projekta je participativna izrada lokalne strategije integrisanog razvoja za period 2016-2026. godine. Ekonomski razvoj je jedan od stubova integrisanog razvoja, a lokalna samouprava ima ključnu ulogu u obezbjeđivanju povoljnog poslovnog okruženja, kao i pružanju kvalitetnih javnih usluga svim korisnicima na lokalnom nivou.

Povoljnost poslovnog okruženja je moguće ocjeniti samo iz perspektive poslovnog sektora, a kvalitet javnih usluga samo iz perspektive njihovih korisnika. Razumijevanje prepreka i problema sa kojima se suočavaju lokalni poduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća je prvi i ključni korak ka poboljšanju uslova za poslovanje.

Zbog toga vas molimo da odvojite dio Vašeg vremena, kako biste popunili odgovarajući online upitnik koji se odnose na ispitivanje zadovoljstva javnim uslugama a koji možete otvoriti OVDJE.

U uvjerenju da ćemo zajedno razvijati Strategiju lokalnog ekonomskog razvoja kao dokument koji će biti „vlasništvo“ svih građana unaprijed Vam se zahvaljujemo na Vašoj spremnosti da budete dio tima koji će zajedno koračati i definisati kako „vidimo“ našu lokalnu zajednicu u budućnosti i kako doći do tog cilja.

RAZVOJNI TIM (RT) OPĆINE VAREŠ