10 godina projekta „Interkulturalne kreativne sedmice - IKS"

Dana 13.05.2016. godine održan je sastanak predstavnika Općine Vareš sa koordinatoricom projekta sestrom Magdalenom Schildknecht i kontakt osobom za Vareš Eminom Sarajlić. I ove godine u projektu će sudjelovati 40 volontera iz Vareša i Novog Travnika zajedno sa 6-8 studenata/ica fakulteta i viskokih škola za umjetnost, pedagogiju i socijalnu pedagogiju iz Švicarske.

Svi učesnici će prvo proći edukaciju, planirati i potom realizirati aktivnosti sa ciljem da uljepšaju ljetni raspust i obogate socijalni život u njihovom gradu da bi na ovaj način ukazali na pozitivne alternative u iskorištavanju slobodnog vremena umjesto sticanja ovisnosti o drogi, alkoholu, pušenju, internetu i sl.

Neke od aktivnosti koje će biti realizovane su: radionice za volontere na teme zdravog života, zajednički kamp za sve učesnike u planinarskom domu, Kid's festival itd. Obzirom da se radi o svojevrsnom jubileju nastojali smo ponuditi što bogatiji program tako da će već utvrđene aktivnosti biti upotpunjene aktivnostima iznenađenja.