Predstavnici ministarstva za boračka pitanja ZDK predstavili programe zapošljavanja i samozapošljavanja

Dana 21.04.2016 godine, sa početkom u 12 sati u velikoj Sali Općine Vareš održan je radni sastanak predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, koje je zastupao pomoćnik ministara gospodin Enes Hećo i predstavnika boračkih udruženja sa područja Općine Vareš, uz prisustvo Općinskog načelnika Avdije Kovačevića.

Tema sastanka je bila samozapošljavanje i upošljavanje pripadnika boračke populacije iz svih kategorija, čiji se članovi nalaze na birou za zapošljavanje. Od strane predstavnika ministarstva obrazložene su dvije vrste programa koji su vezani za samozapošljavanje i upošljavanje boračkih kategorija. Novina iz ovih programa je što se proširuju vrste djelatnosti (zanatski obrti, poljoprivredna proizvodnja, zasadi malina i ostalog jagodičastog voća te uzgoj stoke).

Ovim programima bit će omogućeno zainteresovanim kandidatima da osnuju vlastiti obrt te mogućnost upošljavanja kod registrovanih poslodavaca koji pokažu interes za upošljavanje pripadnika boračke populacije.

Predstavnici Ministarstva su dali odgovore i pojašnjenja na sva postavljena pitanja od strane pripadnika boračke populacije, a izraženo je obostrano zadovoljstvo prisutnih na ovom sastanku te nada da će ovi programi istinski zaživjeti i poboljšati sveukupnu socijalnu situaciju u boračkoj populaciji.