Čestitka u povodu 24. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

08. aprila 1992. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine proglasilo je  neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine. Sljedeći dan, 09. aprila 1992. godine Predsjedništvo RBiH donosi odluku o ujedinjenju svih vojnih formacija u sastav i pod zapovjedništvo Oružanih snaga na terittoriji Bosne i Hercegovine. U sastav Oružanih snaga ulaze Teritorijalna odbrana, HVO, HOS, Patriotska liga i druge grupe samostalno formiranih jedinica.

Sve gore navedene komponente dale su ogroman i nemjerljiv doprinos u odbrani cjelovitosti i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, zato ne smijemo zaboraviti sve žrtve, ma iz kojeg naroda dolazile, uz dužno poštovanje drugog i drugačijeg.

Danas se divimo raznim zdanjima savremene arhitekture i drugim vrijednostima što ljudska ruka napravi.

Ono što su Bosanci i Hercegovci napravili 15. aprila 1992. godine puno je vrednije od tih zdanja. Napravili su Armiju Republike Bosne i Hercegovine koja se suprostavila najvećem zlu 20. stoljeća – veoma opremljenom agresoru i suprostavila se vlastitom porivu za osvetom. Armija RBiH je nastala na principima tolerancije, poštenja i dobrote, i kako god se borila protiv vidljivog i u zlu ogrezlog agresora, borila se protiv unutarnje potrebe da ne uzvrati zlu na isti način. Koliko god bilo odricanja i napora kojeg uložiše pripadnici Armije RBiH u odbrani naš jedine države i naših svetinja, mi danas moramo uložiti mnogo više znoja i truda za njen napredak i prosperitet.

Uvijek moramo imati na umu da su naši najbolji sinovi uložili u njene temelje mnogo krvi, da su uložili svoje živote, u protivnom teško je očekivati da će nas pratiti dobro. Njihova krv, njihovi životi su zadužbina i opomena za sve sadašnje i buduće generacije, da ne obezvrijede ono što oni dadoše i uradiše za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U povodu 24. godišnjice od formiranja Armije RBiH, svim njenim pripadnicima u ime Općine Vareš i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke uz želju za dobro zdravlje, puno poslovnog uspjeha i nade u bolje sutra.

Općinski načelnik
Kovačević Avdija, dipl. pravnik