Održana svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti

Danas 29.02.2016. godine održana je svečana sjednica OV Vareš povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Sjednici su prisustvovali vijećnici OV Vareš, nastavnici osnovne škole "Vareš" i druge zvanice. Prisutnima su se obratili Predsjedavajući OV Vareš Zdravko Marošević i Općinski načelnik Avdija Kovačević. Bogat kulturno-zabavni program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole "Vareš". U nastavku pročitajte govor Općinskog načelnika a fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Dragi prijatelji, dame i gospodo!
Poštovani vijećnici i ostali gosti!
Dragi građani Vareša, ma gdje bili!

Prvi mart - Dan nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine - smatra se jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH.
 
Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavi rat. Na referendum su izašli birači iz cijele BiH, a za Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu, suverenu i cjelovitu državu glasali su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Prema zvaničnoj statistici, na referendum se odazvalo 64,31% građana BiH, a 99,44% njih zaokružilo je ZA, čime je Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država, sa republičkim uređenjem u kojoj će svi njeni građani biti jednakopravni.

Mjesec dana nakon proglašenja nezavisnosti, pokrenuta je otvorena agresija na BiH i tako je započeo četverogodišnji pakao za Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine, a Sjedinjene Američke Države dan kasnije.
Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, 6. marta 1995. godine, tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH, 28. februara 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH.

Od završetka rata, prošlo je više od 20 godina, a naša Bosna i Hercegovina je i dalje nezavisna država, doduše, s čudnim ustrojstvom i sistemom vrijednosti. Ali kako sve bude i prođe, tako će , nadam se, proći i ovaj nevakat, a Bosna i Hercegovina će opet, ako Bog da, vratiti onaj sjaj kakav je nekada imala.
Neka ovaj izuzetno važan dan u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine bude podstrek svima nama da damo svoj doprinos daljem razvoju, jačanju i izgradnji naše države, za dobrobit svih njenih građana. Također, neka bude podsjećanje na najhrabrije sinove ove zemlje, koji su za slobodu, neovisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine dali svoje zivote.

Svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom i ponose se suverenom i međunarodno priznatom zemljom, posebno borcima i invalidima ORUŽANIH SNAGA RBiH koji su branili državu od fašističkih agresora, najsrdačnije čestitam 1. mart - Dan nezavisnosti jedine nam Bosne i Hercegovine!

Svima koji su položili živote na braniku naše Domovine molimo Stvoritelja Svih Svjetova da njihovim dušama podari vječni rahmet i spokoj.
Živi mi i zdravi bili, neka Vas Bog čuva i sreća prati.

Avdija Kovačević
Načelnik Općine Vareš