Božićna čestitka

Mojim Varešacima i Bosancima i Hercegovcima, koji Božić slave. U noći 24/25, decembra, kada se budemo molili Bogu na način kako su nas naše majke učile, i kada budemo tražili dugo očekivano i dugo traženo unutarnje svjetlo dobrote u sebi, ne bismo trebali zaboraviti da nikada ne treba precijeniti moć ljubavi, niti podcijeniti moć mržnje.

Pri tome ne bismo trebali zaboraviti, da je naše samo ono što bezrezervno darujemo. Dileme se tokom vremena javljaju jer je teška sveukupna socio-ekonomska situacija i često slušamo i čujemo kako ljudi govore da ih Bog ne voli, da ih je zaboravio.

Ovo je govor religioznih, a ne vjernika.  Religiozni se mole Bogu zbog drugih, a vjernici se mole Bogu zbog sebe, a na korist zajednice u kojoj obitavaju. I, ne zaboravimo!!! Bog nas voli na osnovu naših djela i hrabrosti. Ako su naša djela dobra, Bog nas neizmjerno voli, a ako su naša djela loša, Bog nas nemjerljivo žali. Također, Bogu je posebno draga svaka hrabrost u kojoj JAKI štiti SLABOG i bespomoćnog.

Volio bih kada se, u Vašoj Noći svih Noći, budete molili Bogu, ovo imate na umu. S tom željom i s tom nadom, duboko vjerujući da trebamo i možemo biti dobri ljudi, moleći Boga da Vama i Vašim porodicama Bog podari obilje zdravlja, sreće i blagostanja, želim Vam,

ČESTIT BOŽIĆ i da Vas Njegova Svjetlost čuva.

NAČELNIK OPĆINE VAREŠ
Kovačević Avdija dipl.prav.