Javna rasprava o mini hidrocentralama

Dana 25. 04. 2013. (četvrtak) održana je prezentacija i javna rasprava s ciljem upoznavanja građana sa efektima gradnje mini hidrocentrala. U raspravi su učestvovali predstavnici i stručna lica Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZE-DO kantona (Čizmić Sead), privrednog društva „EKO – ENERGY“ d.o.o. Tešanj i Mašinskog fakulteta iz Zenice – Katedra ekološki inžinjering (prof. dr. Šefket Goletić).

Također javnoj raspravi su prisustvovali vijećnici OV Vareš, predstavnici udruženja ribara iz Vareša i Breze, te predstavnici nekoliko mjesnih zajednica.

Prof. dr. Šefket Goletić je održao prezentaciju u kojoj je iznio tehničke karakteristike na koje se obavezuje investitor prilikom gradnje kako bi se uklopio u postojeće zakonske okvire koji uređuju ovu oblast. Nakon prezentacije usljedila je raspava u kojoj su učesnici pokušali usaglasiti stavove o ovom pitaju. Ostavljen je i rok za dostavljanje pismenih sugestija Ministarstvu koje će biti razmotrene prije davanja okolinske dozvole.

Više slika pogledajte u fotogaleriji.